ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Könyvajánló

Könyvajánló


Útjaim

Ragályi Marci

Foam Magazine #40: After Araki

A Foam magazin a 40. számát Nobuyoshi Araki életének és örökségének szenteli. Araki qARADISE portfoliójával kezdődik a kiadvány, ami soha nem jelent meg korábban, és emellett számos kortárs japán fotográfust is bemutat, akikre az ünnepelt mester hatással volt vagy akiket mentorált. Továbbá a japán fotográfia szakértőinek esszéit is olvashatjuk a magazinban, amelyek külön csemegék lehetnek […] . . .

Guy Bourdin: A Message for You

Guy Bourdin: A Message for You című kötet egy nagyszerű válogatás a fotóstól, mely lenyűgöző történeteket, kompozíciókat és színeket ábrázol. Bourdin provokatív felvételei kíméletlen és éles humorral vizsgálták és feszegették a reklámfotózás határait. Az új kiadás az 1970-es évek végére fókuszál, melyet karrierjének csúcspontjaként tartanak számon, és egy könyvben ötvözi az eredeti 2006-os kiadás két […] . . .

Araki: Tokyo Lucky Hole

Ez a sorozat Kiotó közelében 1978-ban egy teljesen hétköznapi kávézóban kezdődött el, melynek pincérnői nem viseltek fehérneműt az átlátszó harisnya és a miniszoknya alatt. Ahogy ez a hír elterjedt, hasonló kávézók bukkantak fel az ország egész területén. A kávézók előtt sorakoztak azok a férfiak, akik azt remélték, hogy ha a szokásos ár háromszorosát fizetik ki […] . . .

Daido Moriyama: Record

A Record Daido Moriyama személyes válogatása az első harminc kiadványából, amik a hetvenes évektől kezdve jelentek meg. Az album egy naplóírói platform lehetőségét adta ennek a rendkívüli fotográfusnak. Amellett, hogy ismerős és megszokott helyeken, Tokióban és Oszakában fényképezett, Moriyama készített fotókat New York, Los Angeles, Firenze, Párizs és London utcáin is, ugyanúgy ahogy saját szülővárosának […] . . .

Photobox: The Essential Collection

250 Images You Need To See

Araki (Photofile)

A japán fotográfus és művész Nobuyoshi Araki provokatív képeiről ismert. A Shunga, az Edo-korszak erotikus művészete (1603 – 1867), valamint a kortárs kultúra szórakoztató képei befolyásolták Araki munkájának nagy részét, ami olyan tabutémákkal foglalkozik, mint a szex, a meztelenség és a halál. A régi Tokió költői jeleneteitől a modern japán szubkultúráig terjednek Araki témái, az […] . . .

The Great LIFE Photographers

A The Great LIFE Photographers a LIFE magazin valaha volt legátfogóbb antológiája, mely eddig megjelent. A LIFE-ot mindig is a fényképészek tették naggyá, ez a könyv átfogó és izgalmas összefoglalás azokról a férfiakról és nőkről, akik valaha a magazinnak dolgoztak. A kötet sorra veszi a 20. század legmeghatározóbb pillanatait, köztük MacArthur Mydans partjainál, és Capa […] . . .

Fejér Zoltán: A magyar fototechnika tervezői, termékei, gyártói

Az 1990-es évek eleje óta folytatott, szisztematikus kutatásai alapján Fejér Zoltán György fototechnika-történeti szakíró megírta a hazai fényképészeti ipar szabadalmainak, . . .

Molnár Zoltán: Aqua (1999 – 2018)

Megérteni, befogni a vizet évezredek óta sajátja az emberi gondolkodásnak, a mitológiáktól a tudományos magyarázatokig számos elmélet született. A víztömeg, a lábunknál áttetsző, a felfelé ívelő hullámokon zöld, a vízpermetben fehér, a mélységekben az égtől kölcsönzött kékké összeálló homályos átlátszóság. A víz mindig olyan, mint egy metafora, de mozgásban lévő, rögzíthetetlen metafora. Olyan, mint egy […] . . .

Maija Astikainen: One-Dog Policy

A kutyák családtagok, szőrös gyermekeink lettek. A vadon megtestesítői, ugyanakkor otthonainkban mintha különleges emberekké válnának. Úgy viselkednek, mint mi, olyanok, mint mi, mégis egy másik világból való fajt alkotnak. A One-Dog Policy című sorozat azokat a szerepeket vizsgálja, amelyeket a kutyákra osztunk. A fotók az antropomorfizmussal, az állatok emberi tulajdonságokkal való felruházásával játszanak. A hasonlóság […] . . .

IDŐ – London Katalin portréi

London Katalin több mint két esztendőn át (2013-2014) fényképezte a magyar kulturális és tudományos élet nagyságait. ( Psota Irén, Heller Ágnes, Konrád György, Makk károly, Zsigmond . . .

All About Saul Leiter

Saul Leiter (1923-2013) a színes fényképezés művészi megközelítésének úttörője volt az 1940-es években, emellett divatfotókat készített olyan magazinoknak, mint a Esquire és a Harpar Bazaar, mielőtt az 1980-as években visszavonult volna. A 2006-ban megjelent Early Color című album segítette Saul Leiter ismételt felfedezését, amely azóta világméretű kiállításokhoz és egy dokumentumfilm kiadásához vezetett In No Great […] . . .

Nobuyoshi Araki: Hi-Nikki (Non-Diary Diary)

A Fondation Cartier pour l’art contemporain harmincadik évfordulójuk alkalmából 2014-ben felkérte a híres japán fotóst Nobuyoshi Arakit, hogy készítsen minden nap fényképet és hetente publikálja a weboldalán. Araki 2014 márciusától májusig több mint 1250 színes fényképet készített Tokióról, fiatal nőkről, érzéki csendéletekről, valamint Kabuki-cho kerületében található kis bárokról és éttermekről. Nobuyoshi Araki, Hi-Nikki (Nem Napló […] . . .

Maija Tammi: White Rabbit Fever

“Mindennek, aminek kezdete van, vége is kell, hogy legyen?” Létünket az idő korlátozza, vagy inkább keretezi. A halál az eleve az életben gyökerező alapvető élmény. Maija Tammi a halálhoz és a betegséghez való különféle viszonyulásokat vizsgálja tudományos, ugyanakkor költői és absztrakt képi megközelítéssel. A White Rabbit Fever (Fehér nyúl láz) képzeletbeli megbetegedés, a betegség archetípusa. A sorozat a járványokhoz, betegségekhez […] . . .

Araki: Impossible Love

Nobuyoshi Araki: Impossible Love - Vintage Photographs

Ruth van Beek: How To Do The Flowers

Ismétlődő képek, képsorok, véletlenszerű hasonlóságok és szabad képzettársítások alkotják Ruth van Beek titokzatos nyelvét. Képgyűjteményének egymással szüntelen párbeszédet folytató darabjaiból a művész kollázsokat és könyveket állít össze. Az archívum képei javarészt régi kézikönyvekből származnak. E segédeszköz gyanánt kiadott könyvek rendeltetése, hogy hétköznapi tevékenységekhez nyújtsanak segítséget. A képeken többnyire kezek láthatóak, amint bemutatják, hogyan kell egy […] . . .

Stalter György: Régi / Új képek

Több mint 40 éve fényképezek, több ezer felvételt készítettem ez idő alatt. Rendezve az archivumomat, olyan képekre találtam, amiket bár fontosak voltak nekem, annak idején nem nagyítottam le, nem publikáltam, nem állítottam ki, viszont szerves részét képezik a munkáimnak. A megszünt Fortegyár papirját korábban már elraktároztam, és a hiányt pótolva hagyományos analóg, ezüst zselatin labortechnikával […] . . .

Sebastião Salgado: Other Americas

Sebastião Salgado Other Americas című könyvének első kiadását a francia Contrejour kiadó jelentette meg 1985-ben. A 127 oldalas fotóalbum Salgado utazásai során készített képeit tartalmazza, amiket Brazíliában, Ecuadorban, Bolíviában, Peruban, Guatemalában és Mexikóban fényképezett. A brazil születésű fotográfus 1977 és 1984 között utazta körbe Dél-Amerikát, hogy a térség változó vallási és politikai helyzetét dokumentálja, különösen […] . . .

Diane Arbus

Amikor Diane Arbus 1971-ben 48 éves korában meghalt, már-már legendás befolyást gyakorolt elismert és népszerű fotósokra, habár csak viszonylag kevés képe volt a legfontosabbak közül széles körben ismert. Diane Arbus: An Aperture Monograph 1972-es publikációja – a The Museum of Modern Art posztumusz retrospektív kiállításával – első ízben ismertette meg a nagyközönséget munkásságának nagyságával és […] . . .

Klenyánszki Csilla: Pillars of Home

Az anyaság kezdeti szakaszának kihívásai egy játékká alakulnak át, amelynek elemei: az idő hiánya, az új életszakasz törékenysége, a felelősség súlya, a folyamatosan változó egyéniségünk, a feszültség jelenléte. Azok a dolgok pedig, amelyek az egészet összetartják: törődés, kitartás, türelem, odaadás. A Pillars of Home című sorozat kilencvennyolc, egymáson egyensúlyozó szoborból áll. A szobrokat dokumentáló képek […] . . .

Erik Kessels: Failed it!

A Failed it! egy szórakoztató és mesés elképzelés a hibák elkövetésének művészetéről. Erik Kessels a tökéletlenséget és a kudarcot ünnepli, megmutatja, hogy azok miért alkotják a kreatív folyamat lényeges részét. A Failed it! a hibák erejét ünnepli és megmutatja hogyan gazdagíthatják a kreatív folyamatot. Ez a részben fotókönyv, részben útmutató az ellazulásról, valamint arról szól, hogy […] . . .

Foam Magazine #53: Adorned

Amit egykor divatfotózásnak hívtak, manapság a célok és vizualitás szélesebb skálájára pozicionálva találja magát. A fotósok a divat esztétikájából kölcsönöznek, eltávolodva a glamour eszményektől a szociális és politikai sokszínűség, az identitás, a mindennapi élet és az életstílusok örökké változó panorámája felé. A Foam magazin ebben a számában 16 fotográfus, művész és kollektíva portfólióját mutatjuk be, mindegyikük […] . . .

The Many Lives of Erik Kessels

Az „Erik Kessels több élete“ (The Many Lives of Erik Kessels) című fotóalbum bemutatja az úttörő és befolyásos kurátor, szerkesztő és művész nagyon várt első illusztrált áttekintését, akinek a fotózással és fotóarchívumokkal való változatos kísérletezései lehetővé tették számunkra, hogy újragondoljuk a médium köznyelvi és elbeszélő lehetőségeit a mai túlzsúfolt képi világban. Az emberek fogyasztják a […] . . .

Nita Vera: Spatial Practices

Kötelékeink lazulnak, s mi csak vágyakozunk… Manapság elvárás, hogy „tökéletesnek” mutatkozzunk. Tökéletes munka, tökéletes test, tökéletes párkapcsolat és persze tökéletes élet. Ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes párkapcsolatot, sok emberrel kell próbálkoznunk, ám végül egyikük sem felel meg az elvárásainknak. Egyre csak hajszoljuk a szerelem képzetét, de valójában sohasem esünk szerelembe. Történeteim főszereplőjének szanaszét szóródik a […] . . .

Foam Magazine #49: Back to the Future

A Foam Magazine e számának témája: Vissza a jövőbe, 19. század a 21. században. A kortárs művészek digitális technikákat, új anyagokat és motívumokat alkalmazva feldolgozzák, újraértelmezik és újragondolják a 19. század témáit, technikáit és elképzeléseit. A Back to the Future témájához kapcsolódó projekteken túl a szám tartalmazza Bartos Aneta önarcképét, amely az apa-lány kapcsolat összetettségét […] . . .

David LaChapelle: Good News, Part II

A Good News, Part II David LaChapelle régóta várt, legújabb kiadványa. A könyv a fotós öt kötetből álló sorozatának utolsó része, melyet a LaChapelle Land (1996) indított, a Hotel LaChapelle (1999) könyvvel folytatódott, majd ezt követte a Heaven to Hell (2006) és végül a Lost and Found, Part I. A Good News, Part II LaChapelle […] . . .

David LaChapelle: Lost + Found, Part I

A Lost + Found, Part I. David LaChapelle régóta várt, legújabb kiadványa. A könyv a fotós öt kötetből álló sorozatának negyedik része, melyet a LaChapelle Land (1996) indított, a Hotel LaChapelle (1999) könyvvel folytatódott, majd a Heaven to Hell (2006) követte. A Lost + Found, Part I a mindennapi életünk és annak problémáival való szembesülés […] . . .

Martin Parr: The Non-Conformists

1975-ben a friss diplomás Martin Parr a Hebden Bridge közelében fekvő festői Yorkshire Pennine malomvárosába költözött. Öt éven át fényképeken dokumentálta a város mindennapjait, különös figyelemmel kísérve a hanyatlásnak induló tradicionális életet. Susan Mitchell – későbbi felesége -, akivel még Manchesterben találkozott, csatlakozott Parrhoz, hogy egy éven keresztül a metodista kápolna, és annak gazdálkodó közössége […] . . .

Foam Magazine #52: Talent

A Foam Magazine új kiadása – a Talent Issue – 20 kiválasztott művész válogatását tartalmazza, akik a fotográfia mai helyzetét szemléltetik. Az aktuális trendek és tendenciák mellett a művészek fokozottan összpontosítanak a társadalmi, politikai és környezetvédelmi kérdésekre, amelyek gyakran összefonódnak az identitással és a személyes reprezentációval. A ma feltörekvő fotósai meglepő könnyedséggel lépik át a […] . . .

Photography Masterclass: Creative Techniques of 100 Great Photographers

Mi az, ami bizonyos fényképet örökre a memóriánkba vés? Néha a téma, de még inkább maga a művész, aki a felvételt készítette. A Photography Masterclass könyv alapkoncepciója meglehetősen egyszerű: a szerző kiválasztott 100 fényképet a világ legnagyobb fotósainak munkáiból, részletes betekintést nyújtva a képalkotók munkamódszereibe. Fedezd fel, hogyan készültek például Cartier-Bresson felvételei, használj hosszú expozíciót […] . . .

Foam Magazine #51: Seer/ Believer: The Mythical Issue

A Foam Magazine új kiadása: Seer/ Believer: The Mythical Issue a vizuális művészettörténet során meghatározó szerepet játszott mitológiát választotta témájának. Az 51. kiadás olyan témákat próbál megfogalmazni, amelyek először látomásszerűnek, másviláginak, lehetetlennek vagy irracionálisnak tűnnek. A szerzők a mi hit és a megértési rendszerünkben próbálják értelmezni a felvetődő problémákat. Ki a szerző: a látnok, aki […] . . .

Henri Cartier-Bresson: Europeans

1955-ben jelent meg először a Europeans című kötet, Henri Cartier-Bresson öt évet átfogó fényképgyűjteménye. Felvételei egy olyan kontinenst dokumentáltak, amelyen még mindig érezhető volt a háború hatása, az emberek romok között éltek nagyon rossz körülmények között és alig volt mit enniük. Az első kiadás után először jelent meg újra ez a válogatás, az ünnepelt fotográfus […] . . .

Brassaï en Amérique 1957

A Brassaï en Amérique 1957 című kötet ritka felfedezést kínál több mint 150, korábban soha nem látott fekete-fehér és színes fényképből a legendás fotóstól. Számos személyes és szakmai kapcsolat ellenére – Henry Miller, Harper’s Bazaar, Carmel Snow és Edward Steichen, akik Brassaï munkáját számos MoMA kiállításon szerepeltették – Brassaï 1957-ig visszakozott az USA-ba való utazástól, […] . . .

Vér és pezsgő – Robert Capa élete és kora

”>Capa egy kitaláció<, mondta róla egy barátja, ugyanis a világhírű fotós pályája egy titokzatos és rendkívül tehetséges, bár nem létező személy kitalálásával indult, magyarán szólva egy rendes kis szélhámossággal. A képek intenzitása, bátorsága, közelsége azonban minden, csak nem szélhámosság. Mintha egy kedves bohém link eljátszaná a zsenialitást, és ez váratlanul mégis zseniális fotókat eredményezne. Ennek […] . . .

Peter Lindbergh: A Different Vision of Fashion Photography

  A német származású Peter Lindbergh fotográfiái egy új divatkorszak kezdetét, és a női szépség új felfogását jelezték. A Different Vision of Fashion Photography című könyv a Rotterdami Kunsthalban bemutatott kiállítást kísérte és több mint 400 képből áll, mely négy évtizedet ölel fel Lindbergh munkásságából. Akár az egyedülálló portrékról, akár a drámai alakokról és beállításokról […] . . .

Double Take – Reconstructing the History of Photography

A Double Take a történelem 39 legnagyszerűbb pillanatának összefoglalása – a legkorábbi ismert fényképektől, a 20. és 21. század jelentős eseményein és a népszerű kulturális és művészeti világ ikonjain át, a világ legdrágább fényképéig. Ezeket az alkotásokat gyűjtötte össze Jojakim Cortis és Adrian Sonderegger egy kis csavarral és humorral megfűszerezve. A Double Take magába foglalja […] . . .

Martin Munkacsi

A nagy divatfotós, Martin Munkácsi 1896-ban született Magyarországon, a 20-as és 30-as éveket Berlinben töltötte, majd 1934-ben New Yorkba költözött. Munkácsi sosem volt önbizalom híján, és büszke volt arra, hogy évekig korának legjobban fizetett fotográfusaként tartották számon. A huszadik század egyik legjelentősebb fényképésze, a modern fotózsurnalizmus megteremtője, aki megmozgatta a fotográfia korábban statikus médiumát. Az […] . . .

Tokyo Camera Style

John Sypal 2008-ban alapított blogja, a Tokyo Camera Style, számos követőre és nemzetközi visszhangra talált, hasonló blogok egész sorozatát inspirálva világszerte. A menet közben készült közeli felvételeken a járókelők kedvenc analóg gépeikkel pózolnak Tokió utcáin. A képek nemcsak a fényképezés megszállottjai által használt fényképezők széles választékát mutatja be, hanem egy olyan utcai kultúrát is, ahol […] . . .

Fashion Photography Next

A Fashion Photography Next 35 ígéretes tehetség munkáin keresztül bemutatja a fotográfia és a divat legújabb irányvonalait egy meglepően új perspektívát kínálva.

Sebastião Salgado: Genesis

1970-ben az alig 26 éves Sebastião Salgado először tartott kamerát a kezében. Amikor a keresőn át megpillantotta a világot, hirtelen minden értelmet nyert. Attól a naptól kezdve – bár . . .

The Polaroid Project: At the Intersection of Art and Technology

A Polaroid fényképezés forradalmasította a képek készítési és előhívási folyamatát, feltalálásának története mégis nagyon egyszerű. 1943-ban, miután lánya megkérdezte, hogy miért nem láthatja azonnal az általa készített képeket, az amerikai feltaláló és tudós Edwin H. Land kigondolta a szükséges technológiát, megvalósítva ezzel a látszólag lehetetlent – mindezt egy órán belül. Több ezer fotóművész erőfeszítésének köszönhetően, […] . . .

Hiroshi Sugimoto: Black Box

Hiroshi Sugimoto az 1970-es évektől szürreális és formális megközelítéssel vizsgálta az időt, az empirizmust és a metafizika elképzeléseit, a fényképezőgépet hídként használva az . . .

Wim Wenders: Instant Stories

Wim Wenders – a neves filmes és az új német mozi mozgalom tagja – nemzetközi hírnevét az állóképek világában is megteremtette. Míg korábbi kiállításaival a nagy formátumú színes fotóira összpontosított, most megnyitotta Polaroid kincsesládáját, amelyet az 1970-es és 1980-as években készített. Baráti portrék, színészek és személyes hősök; ajándéktárgyak és események egy fiatal, filmes életéből; az […] . . .

Polaroid: The Missing Manual

A Polaroid: The Missing Manual a Polaroid szerelmeseinek elengedhetetlen kézikönyve. A könyv két fő egységből áll: “Kamera és filmes formátum útmutató” és “Kreatív technikák”, átfogó képet nyújtva a Polaroid fotózásról. Többek között tartalmazza: Az instant kamerák, kompatibilis tartozékok és filmek széles körű áttekintését; Tippeket ahhoz, hogy mit és hol vegyük; Hogyan lehet felszerelni a készülékeket és […] . . .

(M)Érték – Brassaï, Capa, Kertész, Moholy, Munkácsi

Brassaï, Capa, Kertész, Moholy, Munkácsi fotói a Magyar Fotográfiai Múzeumból

The Weegee Guide to New York

Fedezd fel New York városát a leghíresebb krónikás szemével!

Weegee – Murder is My Business

Az International Center of Photography archívumából válogatva a könyv bemutatja Weegee, New York egyik legjelentősebb sajtófotósának páratlan stílusát és lenyűgöző karrierjét. 1935 és 1946 között Weegee nevet szerzett magának bűncselekményeket, áldozatokat és elkövetőket hajszolva New York utcáin. Speed ​​Graphic kamerával és egy rendőri rádióval felszerelkezve gyakran a rendőröket is lehagyva ért a bűntények helyszínére, hogy […] . . .

Flash – The Making of Weegee The Famous

Arthur Fellig azon titokzatos képessége, hogy a rendőrséggel egyidőben érkezik a bűntettek helyszínére, hamar híressé tette őt. Bármely más fotósnál jobban dokumentálta a . . .

Weegee and Naked City

Arthur Fellig Weegee néven vált ismertté és 1945-ös könyve, a Naked City – Manhattan bűnözésével, tömegével és borzalmas éjszakai életének szeszélyes bulvár jellegű képei -szinte egyik napról a másikra megváltoztatta az uralkodó újságírói gyakorlatot. Ebben a kötetben két művészettörténész, Anthony W. Lee és Richard Meyer, teljesen más szemszögből vizsgálja Weegee-t és könyvét a fotográfia és […] . . .

Weegee (Photofile)

Arthur Felliget karrierje kezdetén egyszerű bulvárfotósnak tekintették, aki szörnyű és megdöbbentő felvételeket készít. Mára elismert művészként, illetve fényképészként él a . . .

Extra! Weegee

Nem volt még egy olyan fotós, aki olyan közelről dokumentálta volna az 1930-as és a 40-es évek New York-i szenzációit, botrányait és katasztrófáit, mint Weegee. Lenyűgöző képei – annak a rejtélyes képességének köszönhetően, hogy mindig a dolgok helyszínén volt, amikor azok történtek – a vizuális szókincs részévé váltak, amely segített megérteni a korszakot, melyben élt. […] . . .

André Kertész: On Reading

Harmincnégy évvel az első kiadás megjelenése után, a klasszikus On Reading újra feltűnik kéttónusú reprodukciókkal és Robert Gurbo kurátora előszavával. Az On Reading című könyvben . . .

Robert Capa: A Graphic Biography

Robert Capa: A Graphic Biography ragyogó ábrázolása a nagy háborús fotós karrierjének, akinek 1954-es halála előtt csak egyetlen kívánsága volt: hogy munkanélküli háborús fotós . . .

Sputnik Photos könyvajánló

A közép-kelet-európai művészformáció, a Sputnik Photos fotográfusai A képzelet geometriája című tárlatukon Lengyelország függetlenségének századik évfordulója alkalmából a XX. . . .

Bartis Attila: A szigeteken

Bartis Attila első klasszikus, nagy méretű fotóalbuma. Megjelenésével egy időben a Mai Manó Házban nyílnak kiállításai. A fényképekhez Katharina Narbutovic, Petrányi Zsolt és Szűcs . . .

Gaál Zoltán: Az Út

„Megtanulni élni nem más, mint megtanulni elengedni.” – Buddha

Schmied Andi & Lawrence Lek: Jing Jin City

Egy fikciót és valóságot vegyítő útibeszámoló.

William A. Christian Jr.: The Stranger, the Tears, the Photograph, the Touch

Ez a könyv a 2011-ben a CEU Press által, Natalie Zemon Davis előadássorozatának részeként megjelentetett kisebb, papírkötéses kiadás kibővített, nagyobb formátumú és gazdagabban . . .

Hórusz Archívum

Az egyiptomi hieroglifák sorában Hórusz isten szeme az egy egészet, a teljességet jelenti. Részei, mint például a szemhéj, az egy végtelen kicsi felé tartó tört részeit jelölik. Ezért . . .

Robert Capa: Kissé elmosódva Emlékeim a háborúból

„A valóságot megírni mindig nagyon nehéz, így hát az igazság kedvéért megengedtem magamnak, hogy néha egy kicsit túllépjek rajta vagy egy kicsit eloldalazzak mellette. Ennek a könyvnek . . .

A múlt szabadsága

Válogatás Alföldi Róbert fotógyűjteményéből
„Neoavantgárd fotóművészet Magyarországon az 1960-as évektől napjainkig”

A Mai Manó Ház 2016 januárjában . . .

Budapest 135 év 135 kép

Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 135. évfordulójára jelent meg a fotóalbum, amely a főváros fejlődését, arculatának megváltozását mutatja be 135 fotóval 135 éven keresztül. . . .

Annie Leibovitz: A Photographer’s Life: 1990-2005

Az album fotói alapvetően két csoportba sorolhatók: a privát fotókhoz, ezek hétköznapi szituációk, portrék, tájak, enteriőrök és közeli részletek, és a „hivatalos” híresség- . . .

Hazai anyag. Fotónapló. André Kertész és a magyarok

Kertész minden nyilatkozatában elmondta legalább egyszer, hogy ő fényképes naplót készít egész életében. Az album 175 fotója válogatás az élete első, magyarországi szakaszában . . .

50 PHOTOGRAPHERS YOU SHOULD KNOW

Az albumban felvonultatott 50 fotográfus legfontosabb munkái mellett a művészek tömör életrajza és egy információs oldalsáv is tájékoztatja az olvasót, a köteten átívelő idővonal . . .

The Focal Encyclopedia of Photography

A 2007-ben megjelent angol nyelvű átfogó tanulmány a fotográfia történetének és történeti folyamatának jellegzetességeit, kortárs alkalmazásának formáit, az új és fejlődő . . .

André Kertész és Szigetbecse

Szigetbecse a 20. századi fotográfia talán legelismertebb alkotóművésze, André Kertész Emlékmúzeumával büszkélkedhet.

Annie Leibovitz, Susan Sontag: WOMEN

Rolling Stone, Vogue, Vanity Fair. Miközben Leibovitz ezeknek a magazinoknak dolgozott és százával fotózta a hírességeket, rengeteg szokványos és rendkívüli női portrékat készített.

Mai Manó fotográfiái

Mai Manó (1855-1917) szakíró, a maga korában a gyermekfényképezés egyik legjobb hazai képviselője, 1885-től udvari fényképész, alapítója és főszerkesztője A Fény (1906) című . . .

Vivian Maier Street Photographer

John Maloof, az amatőr történész, 2007-ben egy chicagói aukcióház árverésén bukkant rá egy jelöletlen, temérdek negatívot tartalmazó dobozra, s ezzel felfedezte a huszadik század . . .

MAGNUM’s First

Az idő arca címet viselő áttekintő kiállítás, a Magnum Photos nyolc neves tagjának különböző földrészeken, tájakon készített fotóriportjait mutatja be.

Magnum Contact Sheets

A Magnum Contact Sheets címet viselő katalógus több mint hetven év történelmének vizuális munkáit mutatja be, köztük a normandiai partraszállást Robert Capa, az 1968-as párizsi . . .

The History of European Photography

A The History of European Photography egy olyan egyedülálló nemzetközi kutatási projekt, amely egész Európán átível. A projekt célja, hogy egy olyan angol nyelvű enciklopédiát . . .