ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Könyvajánló/ Hórusz Archívum

Hórusz Archívum

Az egyiptomi hieroglifák sorában Hórusz isten szeme az egy egészet, a teljességet jelenti. Részei, mint például a szemhéj, az egy végtelen kicsi felé tartó tört részeit jelölik. Ezért kaphatta róla nevét Kardos Sándor privátfotó-gyűjteménye: hasonlóan egy egész a végtelenül sok, végtelenül bővíthető részből felépülő Hórusz Archívum is.

A ma körülbelül másfél millió darabból álló privátfotó-gyűjtemény létrejöttének kezdetei 30 évvel ezelőttre nyúlnak vissza: a neves operatőr akkoriban kezdte el őket gyűjteni családi fotók inspirálására. A gyűjtést nem határozta meg előzetes várakozásokból adódó kategóriarendszer, az anyag maga rendeződött, idővel több, mint 120 kategóriába. A fotók legtöbbször a sajátjainkról is jól ismert tematikákat követik: családi ünnepek, emberek tárgyakkal, amire büszkék, vagy amire vágynak, emberek maszkban, különleges ruhában, különleges pózokban. – olvashatjuk a Fotóművészet magazin oldalán Somogyi Zsófia művészettörténész írását Kardos Sándor fotógyűjteményéről, melyet most a Mai Manó Házban is bemutatunk.

horuszFotó: Mai Manó Ház

A Hórusz Archívum képeiből összeállított fotóalbum megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban.

A szöveget Balassa Péter, Báron György, Kardos Sándor, Lányi András, Kováts Albert, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Stalter György, Szemadám György és Szepesi András írták.

Kiadó: Magyar Fotóművészek Szövetsége
Év: 2004
Kiadás helye: Budapest
ISBN: 963-216-074-6
Ár: 4.000,- Ft.