ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Aktuális kiállításaink/ Mari Mahr: Ketten

Mari Mahr: Ketten

Kurátor: Csizek Gabriella

Megtekinthető:
2015. november 13. – 2016. január 3.
hétköznap 14 és 19 óra, hétvégén 11 és 19 óra között.

„Két ország között élek, négy állampolgárságom van, mivel azonban a szüleim magyarok voltak, s magam is itt éltem életem legfontosabb időszakában, nyolctól harminckét éves koromig, természetes számomra ennek vállalása.”[1]

Mari Mahr (1941), Santiago de Chilében született, Londonban élő, magyar származású fotóművész Ketten című kiállításában, két – Graham Percyhez, néhai férjéhez köthető – sorozatát mutatjuk be. Az új-zélandi születésű művész, illusztrátor, tipográfus és tervező harmincöt éven át volt párja a mindennapokban és a „művész-létben” is. Mari Mahr férje súlyos betegségének időszaka alatt és elvesztése után született képei, a fájdalom és mégis az élet természetéhez tartozó halál visszavonhatatlanságát, ugyanakkor teremtő erővé is tehető voltát bizonyítják.

Two walk in Edinburgh 5 (2005-2007)
Two walk in Edinburgh 5 (2005-2007)
Two walk in Edinburgh 6 (2005-2007)
Two walk in Edinburgh 6 (2005-2007)
Two walk in Edinburgh 7 (2005-2007)
Two walk in Edinburgh 7 (2005-2007)
Two walk in Edinburgh 8 (2005-2007)
Two walk in Edinburgh 8 (2005-2007)
Two walk in Paris 5 (2002-2007)
Two walk in Paris 5 (2002-2007)
Two walk in Paris 6 (2002-2007)
Two walk in Paris 6 (2002-2007)
Two walk in Paris 8 (2002-2007)
Two walk in Paris 8 (2002-2007)

A kiállítás szerves részét képezik Gregory O’Brien és Jenny Bornholdt új-zélandi költő házaspár képekhez irt versei.

Mari Mahr életművének minden szakaszában meghatározó a személyes érintettség, az átélt történések, megélésének, megértésének, feldolgozásának „össze-tett” képekben való megjelenítése. Ezek a „kollázs-fotográfiák” nemcsak több alkotói örökség folytatásaként foghatóak fel, hanem azok megújításaként is. Életútja a kultúrák sokféleségében telik és képeiben mindezek szimbólumrendszere válik egésszé. A dél-amerikai mágikus realizmus a kelet- és nyugat-európai valóság alkotóelemeivel forr eggyé, ötvözve rejtélyekkel teli magánvilágával.

A két szériában Párizs és Edinburgh azok a városok, ahol az együtt töltött séták nyomán új életre kelnek az emlékek és megjelenik a lehetséges múlt. A konstruált jelenetek világában mindennek története és jelentősége van, az arányrendszerek átalakulnak és az emlékekkel teli tárgyak egymás függvényében más jelentőséget nyernek és új jelentéseket is kapnak.

(Csizek Gabriella, kurátor)


Mari Mahr életrajz

Mari Mahr 1941-ben született Santiago de Chilében. Egyaránt nevelkedett és tanult Santiagóban és Budapesten.

A hatvanas évek elején Godard Kifulladásig című filmjének a Jean Seberg által alakította kezdő újságíró karaktere olyan nagy hatással volt Mahr-ra, hogy Budapesten beiratkozott egy újságíróképző iskolába, ahol később diplomát is szerzett. Ezzel párhuzamosan a Magyar Távirati Iroda kulturális osztályán fotóriporter-gyakornokként dolgozott.

Az ezt követő néhány évben Mahr szigorú tanulóidőt töltött el a magyar fotóriporterek legnagyobbjai mellett, mint például Friedmann Endre vagy Pálfai Gábor.

1973-ban Londonba költözött, hogy tanulmányait a PCL-en (Polytechnic of Central London) folytassa, ahol megszerezte a B.A. fokozatot fotóművészetből Derek Drage, Gus Wylie, prof. Margaret Harker és Victor Burgin irányítása alatt.

Első önálló kiállításának megnyitójára a londoni Photographers’ Gallery-ben került sor, amely máig tartó együttműködés kezdetét is jelentette egyben. Mari Mahr hosszú távú szakmai kapcsolatot alakított ki Zelda Cheatle-vel is, aki, amellett, hogy saját galériájában is kiállította Mahr munkáit, több mint tíz éven át képviselte is a művészt.

Az 1980-as londoni, Serpentine Gallery-ben megrendezett kiállításának sikerét számos művészeti iskola és egyetem felkérése követte. Előadásokat tartott és vendégoktatóként tanított többek között a Royal College of Art, a Glasgow School of Art és a Napier University, Edinburgh iskoláiban.

1989-ben megkapta a rangos Fox Talbot díjat a National Museum of Photography, Film and Television intézményében, Nagy-Britanniában.

Egy, a British Council által szervezett retrospektív kiállítás kapcsán visszatért Santiago de Chile-be, ahonnan eljutott Argentínába, Magyarországra, Spanyolországba és Görögországba is.

Munkái a világ számos gyűjteményében megtalálhatóak (pl. Victoria and Albert Museum, London; British Council, Francia Nemzeti Könyvtár, Párizs; Tokyo Metropolitan Museum of Photography; Ausztrál Nemzeti Galéria, Canberra; a Skót Nemzeti Galéria, Edinburgh, és a Magyar Fotográfiai Múzeum, Kecskemét.

Jelenleg Londonban él és dolgozik, de idejét megosztja a brit főváros és Berlin között.

[1] Kincses Károly: Fotográfusok – Made in Hungary (Magyar Fotográfiai Múzeum, 1998)

http://marimahr.com