ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ III. Fotóutca Fesztivál – április 22., szombati programok a Mai Manó Házban

III. Fotóutca Fesztivál – április 22., szombati programok a Mai Manó Házban

Csak a Fesztivál ideje alatt:

Merülj el a Hórusz Archívum sztereófotóinak 3D-s világában!

Könyvritkaság-kiállítás a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár gyűjteményéből a Napfényműteremben

Kiállítás a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár zárt anyagából

A különösen értékes könyveket zárt anyagként vételezzük be. A zárt anyagban szereplő kötetek, az állomány azon különleges értékű darabjai — neves kortárs fotóművészek által dedikált albumok vagy éppen ritka példányszámban megjelent, muzeális értékű, fotótörténeti jelentőségű kötetek —, amelyek nem a szabadpolcos rendszerben, hanem attól külön, elzárva találhatók. Számos, a századforduló idején kiadott könyv a birtokunkban van, állományunk legrégebbi darabja Julius Schnauss 1864-ben Lipcsében kiadott kötete, mely a Katechismus der Photographie címet viseli, de megtalálható az 1882 januárjában Kolozsvárott kiadott Fényképészeti Lapok első évfolyamának első száma is. A zárt anyagban található szakkönyvtárunk névadójának Pécsi Józsefnek A fényképező művészete című könyve is, amely a magyar fotóelmélet-írás alapművének számít, 1917-ben, A Fény kiadásában, Budapesten jelent meg először magyarul. Számos más ok miatt is a zárt anyag részévé válhat egy-egy dokumentum, így például megtalálhatók ott Josef Koudelka, Helmut Newton, Henri-Cartier Bresson által dedikált kötetek is, illetve olyan fotóalbumok, amelyek limitált példányszámban, esetleg sorszámozva jelentek meg.

FotómataKészíts polaroid képet és vidd haza!

A Fotómata működése nagy mértékben megegyezik a hagyományos pénzbedobós fénykép-automatákkal, annyi különbséggel, hogy nem egy fülkébe kell beülni, hanem a gép elé. A Fotómata 5 mp-ként egyet exponálva képsorozatot készít és csak a fantáziától, vérmérséklettől függ, milyen kép/sorozat készül.

 58. KÉPÍRÓ-KÉPOLVASÓ HÉTVÉGE: Ismerkedj meg az archaikus kemogram eljárással a Mai Manó Ház előterében Dobokay Máté vezetésével.

A kemogram egy analóg, kamera nélküli fotográfiai képalkotási mód, amellyel a fényt kapott fotópapírra „festhetünk” az előhívó folyadékkal. Egy játékos technika, ami a fotó alapjaihoz vezet vissza bennünket.

Fotó: Telek Balázs

11.00 – 12.00 Mai Manó túra Gáspár Balázs, a Mai Manó Ház munkatársával

Indulj felfedezőútra a Mai Manó Házban szakképzett vezetéssel! Ismerd meg az idén 123 éves Mai Manó Ház történetét, éld át egy századfordulós fotográfiai stúdió varázsát. Az igazán szemfüles látogatók a túra során Mai Manós ajándékokkal gazdagodhatnak.
Olvasd el Gáspár Balázs friss gyűjtését, a Mai Manó Ház történetéről, a korabeli sajtó tükrében!

11.00 – 16.00  Családi nyomozás és alkotás a Piros Kakaóval  – gyerekprogram a Napfényműteremben

Fotó: Piros Kakaó
Fotó: Piros Kakaó
Fotó: Piros Kakaó
Fotó: Piros Kakaó
Fotó: Piros Kakaó
Fotó: Piros Kakaó
Fotó: Piros Kakaó
Fotó: Piros Kakaó
Fotó: Piros Kakaó
Fotó: Piros Kakaó

Kit satíroztak le a képről vagy éppen mi van ott pluszban? Mi rögzült véletlenül és mit üzen mindez? Keressük meg együtt a vàlaszokat, a kiállítás képei vezetnek a megoldáshoz, hol azzal, hogy összeraknak, hol azzal, hogy szétszednek! Minden apró részlet üzen. Egy lencsére szállt fátyolka egy morcos tekintet egy sejtelmes mosoly egy bajusz íve rajzolják a térképünket.   

Kutatunk kint és bent is, hagyjuk, hogy a képek ihlessenek meg, majd megalkotjuk ami  bennünk van!

Ovisoknak szülői kísérettel, olvasni tudóknak önállóan is.

17.00 – 18.00 Portfólió Péntek Extra – Mitől jó egy fotó? Pódiumbeszélgetés: Oltai Kata, művészettörténész és Kincses Károly, fotómuzeológus

Fotó: Németh Dániel

18.00 – 19.00 Mai Manó túra Gáspár Balázs, a Mai Manó Ház munkatársával

Indulj felfedezőútra a Mai Manó Házban szakképzett vezetéssel! Ismerd meg az idén 123 éves Mai Manó Ház történetét, éld át egy századfordulós fotográfiai stúdió varázsát. Az igazán szemfüles látogatók a túra során Mai Manós ajándékokkal gazdagodhatnak.
Olvasd el Gáspár Balázs friss gyűjtését, a Mai Manó Ház történetéről, a korabeli sajtó tükrében!

19.00 – 20.00 Tárlatvezetés – a Mona Lisa Vakuval – Hórusz Archívum és a Látható hiány kiállításainkon: Csizek Gabriella, kurátor és Kardos Sándor, a Hórusz Archívum tulajdonosa

20.00 – 22.00 Mai Manó Mozi: „Ami Susan Sontagot illeti…” (vetítés) – Felvezeti: Réz András, filmesztéta
Amerikai dokumentumfilm, angolul beszél, magyar felirattal, 100 perc, 2014
12 éven aluliaknak nem ajánlott.

Egyedülálló, bizalmas és árnyalt betekintés a huszadik század egyik legmeghatározóbb, egyben legprovokatívabb gondolkodójának életébe, akinek ténykedése mindmáig érezteti hatását. Susan Sontag generációjának egyik legfontosabb irodalmi, politikai és feminista ikonja. A dokumentumfilm kifejező képekkel, eredeti felvételekkel, barátok, szeretők, családtagok és kollégák visszaemlékezésein, illetve Sontag gondolatain keresztül – Patricia Clarkson színésznő tolmácsolásában – tárja fel gazdag életművét.

A dokumentumfilmet az HBO szíves engedélyével vetítjük.
Helyfoglalás érkezési sorrendben!

A programváltozás jogát fenntartjuk.