ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ III. Fotóutca Fesztivál – április 21., pénteki programok a Mai Manó Házban

III. Fotóutca Fesztivál – április 21., pénteki programok a Mai Manó Házban

Csak a Fesztivál ideje alatt:

Merülj el a Hórusz Archívum sztereófotóinak 3D-s világában!

Könyvritkaság-kiállítás a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár gyűjteményéből a Napfényműteremben

Kiállítás a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár zárt anyagából

A különösen értékes könyveket zárt anyagként vételezzük be. A zárt anyagban szereplő kötetek, az állomány azon különleges értékű darabjai — neves kortárs fotóművészek által dedikált albumok vagy éppen ritka példányszámban megjelent, muzeális értékű, fotótörténeti jelentőségű kötetek —, amelyek nem a szabadpolcos rendszerben, hanem attól külön, elzárva találhatók. Számos, a századforduló idején kiadott könyv a birtokunkban van, állományunk legrégebbi darabja Julius Schnauss 1864-ben Lipcsében kiadott kötete, mely a Katechismus der Photographie címet viseli, de megtalálható az 1882 januárjában Kolozsvárott kiadott Fényképészeti Lapok első évfolyamának első száma is. A zárt anyagban található szakkönyvtárunk névadójának Pécsi Józsefnek A fényképező művészete című könyve is, amely a magyar fotóelmélet-írás alapművének számít, 1917-ben, A Fény kiadásában, Budapesten jelent meg először magyarul. Számos más ok miatt is a zárt anyag részévé válhat egy-egy dokumentum, így például megtalálhatók ott Josef Koudelka, Helmut Newton, Henri-Cartier Bresson által dedikált kötetek is, illetve olyan fotóalbumok, amelyek limitált példányszámban, esetleg sorszámozva jelentek meg.

11.00 – 12.05 Mai Manó Mozi: Fotóművészeti Szabadegyetem – Kincses Károly: Mi a fénykép? (vetítés, 64’)

Mi a fénykép? És mi nem az?
Meghatározó-e a fotótechnika a fényképezés történetében? Mit kezdhet egy fotómuzeológus olyan fényképekkel, amelyek ezüstlapra, viaszos vászonra, üvegre vagy bármely más hordozóra készültek, és mit azokkal, amelyeket fizikai valójukban sosem látott, csak mondjuk interneten át? Mit kezdhet az Önök birtokában lévő sokmilliárd családi fotóval? A fototechnika fejlődése befolyásolja-e a fotókban konzerválódott tudáselemek értékét és az érzéki borzongást a megállított idő misztikuma felett? (Elhangzott a Mai Manó Házban 2011. szeptember 27-én.)

12.10 – 13.20 Mai Manó Mozi: Útközben – Gyenis Tiborral beszélget Winkler Nóra (vetítés, 70’)

Fotó: Németh Dániel

Gyenis Tibor megrendezett fotóival  a kép és a környezet viszonyait vizsgálja. Korai munkáin a színpadi technikákból kölcsönzött trükkökkel és optikai eljárásokkal  a medialitásra kérdezett rá. Azokat a pozíciókat kereste, ahonnét lehetőség nyílik a képek szándékát elfedő struktúrák, és manipulációk megmutatására. Később a fotográfiát katalizátorként használta, ami segít felszínre hozni és értelmezni pszichés és társadalmi történéseket, emberi kapcsolatokat. Fotóin a társadalmi erőtér által konstruált test jelenik meg. Legújabb munkáin a képek manipulációja nem a fotózás terében történik, hanem az elkészült fotók síkja nyit szimbolikus, esetenként valóságos, a fotó terére reflektáló teret. Az egyedi darabok felülete véséssel, szakítással, domborművi elemekkel alakul át. (Elhangzott a Mai Manó Házban 2016. december 1-én.)

13.20 – 14.10 Mai Manó Mozi: Fotóművészeti Szabadegyetem – Radnóti Sándor: Felületkínzás, arcrongálás (vetítés, 50’)

Fotó: Németh Dániel

“Alföldi Róbert fotógyűjteményének jól elkülöníthető csoportját arcrongálásnak lehet nevezni. A fotós valamiképpen belenyúl az arcba, eltorzítja, eltakarja, belefest, manipulálja. Mit jelent ez? Önpusztító gondolatokat, identitásválságot, a személyiség megkérdőjelezését? A képeket bemutatva és egy gondolatmenetet felkínálva próbálunk meg választ keresni a kérdésre.” (Radnóti Sándor) (Elhangzott a Mai Manó Házban 2016. március 1-én.)

14.00 – 15.00 Mai Manó túra Gáspár Balázs, a Mai Manó Ház munkatársával

Indulj felfedezőútra a Mai Manó Házban szakképzett vezetéssel! Ismerd meg az idén 123 éves Mai Manó Ház történetét, éld át egy századfordulós fotográfiai stúdió varázsát. Az igazán szemfüles látogatók a túra során Mai Manós ajándékokkal gazdagodhatnak.
Olvasd el Gáspár Balázs friss gyűjtését, a Mai Manó Ház történetéről, a korabeli sajtó tükrében!

15.00 – 16.00 Mai Manó Mozi: Alföldi Róbert és Winkler Nóra – A múlt szabadsága finisszázs beszélgetés (vetítés, 56’)

Fotó: Németh Dániel

Elhangzott a Mai Manó Házban 2016. április 10-én, A múlt szabadsága – Neoavantgárd fotóművészet Magyarországon az 1960-as évektől napjainkig c. kiállítás finisszázsán.

16.00 – 17.00 Hibaizmus – Kerekasztal-beszélgetés: A Fehér Vera, fotográfus, Jokesz Antal, fotóművész és Kincses Károly, fotómuzeológus (előadás)

A hibaizmus kortárs fotográfiai stílusirányzat, bár a jelenséggel nem kizárólag a fotográfia területén találkozhatunk. A képalkotás során az elsődleges cél a valóság egy keresztmetszetének tökéletes leképezése, ám ezzel egy időben, vagy egy későbbi időpontban valamilyen nem várt, véletlen impulzus is a képalkotás részévé válhat, és az alkotáson jól kivehetővé válik a hiba, a komplikáció szerepe. A hibaista hozzáállás úgy írható le, hogy az alkotó szívesen beengedi eszközei közé a véletleneket vagy a hibákat. (forrás)

17.00 – 18.00 Balázs Attila – Az Év Fotóriportere kiállításmegnyitó – Mai Manó Galéria és Könyvesbolt

Balázs Attila: Antal Barnabás (részlet az Egy hajléktalan karácsonya című sorozatból), 2014

A kiállítást megnyitja: Bánkuti András, fotóriporter

Immár hagyománnyá vált, hogy a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház és a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya minden évben megrendezi a Magyar Sajtófotó pályázat „MÚOSZ Nagydíj” nyertesének kiállítását. 2017-ben a díjat Balázs Attila kapta A maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösség című képsorozatáért. A Mai Manó Ház Könyvesbolti galériájában egy válogatást mutatunk be Balázs Attila eddigi munkásságából.

„Mi vagyunk azok, válaszolják, akik bekopogva hozzánk ismerősként jönnek. De ismerjük-e őket? Úgy ismerjük-e őket, amilyennek ők látják magukat, egyáltalán, látjuk-e őket?” (Balázs Attila)

19.00 – 20.00 Tárlatvezetés a Mona Lisa Vakuval – Hórusz Archívum és a Látható hiány kiállításainkon: Csizek Gabriella, kurátor és Kardos Sándor, a Hórusz Archívum tulajdonosa

20.00 – 21.00 Mai Manó túra Gáspár Balázs, a Mai Manó Ház munkatársával

Indulj felfedezőútra a Mai Manó Házban szakképzett vezetéssel! Ismerd meg az idén 123 éves Mai Manó Ház történetét, éld át egy századfordulós fotográfiai stúdió varázsát. Az igazán szemfüles látogatók a túra során Mai Manós ajándékokkal gazdagodhatnak.
Olvasd el Gáspár Balázs friss gyűjtését, a Mai Manó Ház történetéről, a korabeli sajtó tükrében!

21.00 – 23.00 Mai Manó Flashback vetítés a Napfényműteremben – VJ Bimaxim + Dj Cyborg Templar (Deck Attack) & Dj Von Yodi (Soul Cure)

Bimaxim exkluzív vj szettel vetíti be a Napfényműterem több falát, felhasználva Mai Manó fotóit és a Hórusz Archívum képanyagát is.

A programváltozás jogát fenntartjuk.