ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Aktuális kiállításaink/ Hajdú D. András – Cataracta

Hajdú D. András – Cataracta

Kurátor: Szarka Klára

Megtekinthető:
2015. június 12. – július 26.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

Dr. Hardi Richárd szemorvos húsz éve gyógyít Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Richárd a két magyarországnyi területű megye központjában, Mbuji-Mayiban dolgozik, a térség egyetlen jól felszerelt műtőjében. Innen indul csillagtúraszerűen a megye eldugott szegleteibe, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik 600–800 kilométerre laknak a szemészeti centrumtól. Tömegközlekedés nem lévén, a betegek (gyakran öregek és gyerekek) gyalogosan teszik meg az utat. Rokonokba kapaszkodva vagy bicikli csomagtartóján érkeznek Richárd ideiglenesen felállított műtőjébe a szürkehályog miatt sokszor addigra már teljesen világtalan páciensek.
Ahogy Richárd fogalmaz: “Ezeken az utakon 300–400 kilométer megtétele olyan, mintha azt kérném valamelyik budapesti beteg hozzátartozójától, hogy a hetven éves vak nagymamáját tolja ki Párizsba a biciklije csomagtartóján…”
Sokaknak ez az egyetlen esélye arra, hogy ne vakon és kiszolgáltatottan éljék le az életük hátralévő részét egy sárkunyhó belsejében. Márpedig a betegek döntő többsége egyszerű szürkehályogban szenved. Az egyenlítői nap ereje és a szűrés hiánya miatt ez a régió különösen érintett a hályogos megbetegedésekben, pedig ez a szembetegség 15 perces egyszerű rutinműtéttel kezelhető volna.
Mindkét hályogos szem esetén ez az idő 30 perc.

A családot Mbedji édesapja elhagyta, így a nagymama cipelte a világtalan kislányt a három napos úton Koléba, keresztül az esőerdőn., 2015
A családot Mbedji édesapja elhagyta, így a nagymama cipelte a világtalan kislányt a három napos úton Koléba, keresztül az esőerdőn., 2015
Mbedji a látásával együtt visszakapta az életét is: iskolába járhat, később pedig családot is alapíthat., 2015
Mbedji a látásával együtt visszakapta az életét is: iskolába járhat, később pedig családot is alapíthat., 2015
Mbedji három évvel ezelőtt, négyévesen mindkét szemére megvakult szürkehályog miatt., 2015
Mbedji három évvel ezelőtt, négyévesen mindkét szemére megvakult szürkehályog miatt., 2015

Mbedji

A hétéves Mbedji mindkét szemére megvakult a szürkehályog miatt három éve. A Nkembe-ben élő családja 80 kilométerről hozta be a kislányt Richárd doktor Kole-ben felállított ideiglenes műtőjébe. Az úton kézenfogva kísérték, a nehezebb terepen a nagymama a hátán cipelte Mbedjit. Miután csak az utolsó műtéti napra értek oda, Richárd a protokollt felrúgva a kislány mindkét szemét egyszerre műtötte meg – hiszen ki tudja, mikor vágna neki a család még egyszer egy ilyen nagy útnak. A műtét sikerült, másnap Mbedji már tökéletesen látott. A látásával együtt visszakapta az életét is: iskolába járhat, később családot alapíthat – nincs többé magányra és nyomorúságra kárhoztatva.

Hajdú D. András

1981-ben született Budapesten. Angol nyelv és irodalomból szerzett  diplomát 2012-ben, szakdolgozatát az amerikai háborús fotográfiáról írta. Fő érdeklődési területe a dokumentarista fotográfia, elsősorban a magyar és kelet-európai valóság megörökítése. Sorozatai közül több éveken átívelő munka eredménye. Gyakran használ multimédiás eszközöket. Tíz éven át az Origo internetes portál fotóriportereként dolgozott, jelenleg szabadúszó és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola fotóriporteri tagozatán tanít.

Számos díjat nyert a különböző rangos pályázaton, többek között elnyerte a Pictures of the  Year pályázat első díját 2015-ben, tizenkilencszeres Magyar Sajtófotó Pályázat-díjas (háromszor nyerte el a nagydíjat és kétszer a Munkácsi Márton díjat). Három alkalommal kapta meg a Pécsi József Ösztöndíjat, illetve a Robert Bosch Alapítvány ösztöndíját, továbbá háromszor nyerte el a Hégető Honorka multimédia díját és 2014-ben a Hemző Károly-díjat.

A kiállítás megtekintése díjtalan!