ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Múzeumok Éjszakája 2017 – Mai Manó Ház

Múzeumok Éjszakája 2017 – Mai Manó Ház

Ha szeretnéd elkerülni a sorban állást és szívesen támogatnád a Magyar Fotográfusok Házát, váltsd meg a Mai Manó Házban a karszalagodat, és kezdd nálunk a múzeumlátogatást! A karszalagok elővételben is megvásárolhatók a Mai Manó Ház pénztárában, melyek már a vásárlás napján érvényesek a kiállítótereinkbe. Az I. és II. emeleti kiállításaink 2017. június 15-től látogathatóak.

Az online és az offline jegyértékesítés is elindult! Köszönjük, ha támogatod a Mai Manó Házat és ezen a linken keresztül vagy személyesen nálunk vásárolod meg a jegyedet a 2017-es Múzeumok Éjszakájára! Köszönjük!

Kiállításaink:

Elliott Erwitt Magyarországon – I. és II. emeleti kiállítótér

1964-ben Magyarországot fotózta Elliott Erwitt, a világhírű fotográfus. A képekből válogatás a Mai Manó Házban látható először 2017 nyarán.

Magyarország, 1964: Kádár János megkapja a „Szovjetunió hőse” kitüntetést, megnyílik az ország első önkiszolgáló ABC-je, hazánk és Csehszlovákia között megindul a menetrend szerinti autóbusz-forgalom. Szóval, semmi különös, zajlik az élet a szocializmus alatt. Valami kivételes azonban mégiscsak történik ebben az évben: az országba látogat egy ekkor még csak 36 éves amerikai fotográfus, és elkészíti egész pályafutása több ikonikus fényképét. Elliott Erwitt – akiről szó van – egy megbízás keretében utazott a Vasfüggöny keleti oldalára – Magyarországon kívül Lengyelországban és Csehszlovákiában járt –, ahol a rá jellemző egyéni látásmóddal örökítette meg az itteni hétköznapokat. Az Elliott Erwitt Magyarországon című kiállítás a hazánkban készült fotókból mutat be egy itthon még soha nem látott válogatást. Az amerikai fotográfus számos helyre eljutott Budapesten, a Keleti pályaudvartól kezdve a Nagymező utcán át a Citadelláig, de több vidéki városban és faluban is megfordult – látszólag a monumentális szocialista műalkotások és a városi kontrasztok ugyanúgy lenyűgözték, mint a falusi élet egyszerű pillanatai. Erwitt különösen élvezte a megbízatást, mivel, ahogy ő maga mondta, nem volt semmilyen megkötés, szabadon fotózhatta azt, amit akart.

A kiállításon a MAGNUM Photos ügynökséghez tartozó további világhírű fotográfusok Magyarországon készült képeiből vetítünk válogatást, melyeken keresztül nyomon követhetjük a II. világháború utáni helyzetet, az 1956-os forradalom véres harcait, a szocializmus éveit és a rendszerváltást követő időszakot.

A Mai Manó Ház kiállításával párhuzamosan a Capa Központban Elliott Erwitt: Retrospektív című kiállítása látható, mely a világhírű fotográfus több mint fél évszázados munkásságának legismertebb képeit mutatja be.

Mohai Balázs, a 2016-os Hemző-díj nyertesének kiállítása: Együtt szép – Mai Manó Galéria és Könyvesbolt

Immár hagyománnyá vált, hogy a Mai Manó Ház és a Hemző Károly Alapítvány minden évben megrendezi az előző esztendő Hemző-díj nyertesének kiállítását. 2016-ban a díjat Mohai Balázs kapta az Együtt szép című képsorozatáért. A Mai Manó Ház Könyvesbolti galériájában most ebből a sorozatból mutatunk be egy válogatást. A kiállítás kurátora Szarka Klára, fotótörténész.

„Szabó Alexandra és Juhász Tamás – mindketten Down-szindrómásak. Néhány éve összekötötték az életüket, ami az ő esetükben 24 órás együttlétet jelent, hiszen mindig egymás mellett állnak, hogy segítsék egymást. Közösen szinte teljesen önállóan élhetnek.” (Mohai Balázs)

Könyvritkaság-kiállítás a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár gyűjteményéből Napfényműterem

A különösen értékes könyveket zárt anyagként vételezzük be. A zárt anyagban szereplő kötetek, az állomány azon különleges értékű darabjai – neves kortárs fotóművészek által dedikált albumok vagy éppen ritka példányszámban megjelent, muzeális értékű, fotótörténeti jelentőségű kötetek –, amelyek nem a szabadpolcos rendszerben, hanem attól külön, elzárva találhatók. Számos, a századforduló idején kiadott könyv a birtokunkban van, állományunk legrégebbi darabja Julius Schnauss 1864-ben Lipcsében kiadott kötete, mely a Katechismus der Photographie címet viseli, de megtalálható az 1882 januárjában Kolozsvárott kiadott Fényképészeti Lapok első évfolyamának első száma is.

Válogatás a Fortepan budapesti sztereófotóiból – II. emeleti kiállítótér

Régebben a sztereoszkóp, ma a digitális technika és egy speciális kék-piros papírszemüveg segítségével a sztereófotókat három dimenzióban lehet látni. A Fortepan sztereófotói közül olyan képeket válogattunk, amelyeken a térhatás által épületek, műemlékek, utcai jelenetek elevenednek meg a monarchia korabeli főváros mindennapjaiból.

 

Programok:

12:00–12:45 Mai Manó túra

Indulj felfedezőútra, ismerd meg a 123 éves Mai Manó Ház történetét, éld át egy századfordulós fotográfiai stúdió varázsát! A szemfüles látogatók a túra során Mai Manós ajándékokkal gazdagodhatnak.

elocsarnokDrégely Imre – Szilágyi Sándor: “Halfsnassz”

14:00–15:00 Tárlatvezetés az Elliott Erwitt Magyarországon című kiállításon

16:00–16:45 Mai Manó túra

Indulj felfedezőútra, ismerd meg a 123 éves Mai Manó Ház történetét, éld át egy századfordulós fotográfiai stúdió varázsát! A szemfüles látogatók a túra során Mai Manós ajándékokkal gazdagodhatnak.

19:30–21:00 Századfordulós műteremház, századfordulós szövegek – rendhagyó irodalmi épületbejárás

Mai Manó (1855–1917) 1894-ben építtette meg a Nagymező utca 20. szám alatt álló műteremházát, de már az 1870-es évektől kezdve aktívan fotografált. Rendhagyó műtermi sétánkon szépirodalmi szövegeken keresztül nézzük meg, hogyan tekintett a tizenkilencedik század végének, huszadik század elejének embere (írója) a fényképekre, fényképészkirakatokra, hogyan viszonyult a szeretett és az idegen emberek arcképeihez, milyen érzésekkel ült oda a fényképezőgép elé, és hogy kinek volt nehezebb dolga, a fotográfusnak vagy a portréalanynak. Azt is megtudhatjuk majd, hogy ki az a szívfényképész, és milyen témákat ajánlatos megörökítenie egy kezdő fotósnak.

21:00–22:00 Tárlatvezetés az Elliott Erwitt Magyarországon című kiállításon

22:00–22:45 Mai Manó túra

Indulj felfedezőútra, ismerd meg a 123 éves Mai Manó Ház történetét, éld át egy századfordulós fotográfiai stúdió varázsát! A szemfüles látogatók a túra során Mai Manós ajándékokkal gazdagodhatnak.