ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Kis Pálról fotós szemmel

Kis Pálról fotós szemmel

Február 16-án, csütörtök délután 17 órától a Magvető és a Mai Manó Ház együttműködésében, Kis Pál fényképész naplójáról Halász Tamás, az OSZMI Táncarchívumának vezetője, Kincses Károly fotótörténész és Závada Pál író beszélget.
Moderátor: Schmal Alexandra

A Kötetről
Kis Pál: Csillaggal nem jó járni most
Kis Pál budapesti fényképész naplója (1944. október-december)

kis_pal-tenyek_es_tanuk-terv_fullBorító: Magvető Kiadó

Kis Pál király utcai napfényműterme a két világháború közötti portréfotózás kiemelkedő műhelye volt, ahol híres színészek, írók, operaénekesek is megfordultak. A fényképészt 1944 októberében a nyilasok elhurcolták, majd néhány hét múlva megszökött, visszatért a fővárosba, és egy körúti üzlethelyiségben rejtőzött. A munkaszolgálatban és a bujkálás során írt, szuggesztív erejű ceruzarajzokkal illusztrált naplója megrendítő olvasmány: a szerző felidézi a Pest határában végzett kényszermunkát, beszámol családja és szomszédai sorsáról a csillagos házban, a szökés körülményeiről és a bujkálás napjaiban szerzett tapasztalatairól. December elején Kis Pált letartóztatták és Buchenwaldba deportálták, itt halt meg 1945 januárjában. A kézirat a háború után előkerült a körúti rejtekhelyről, ma Izraelben, a cfáti Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumában őrzik.
A napló mellé Kis Pál legszebb fényképeiből és egyéb dokumentumokból válogattunk, a szöveget Závada Pál és György Péter írásai keretezik.
(Magvető)

A belépés díjtalan!