ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ A fotó is műtárgy! Előadássorozat a Mai Manó Házban

A fotó is műtárgy! Előadássorozat a Mai Manó Házban

Fotó: Benkő Imre: Roosevelt tér (Budapest, 2000)
40 x 50 cm, zselatinos ezüst nagyítás, Ilford Galéria papír, 4/10 kópia

 

2017. október 2. 17:30
Magyar képek – Bánkuti András, fotóművész

Miközben a nemzetközi fotóműtárgy kereskedelem évtizedek óta jól megy a maga útján, a hazai piacon talán új lendületet adhat a BÁV október végi aukciója a magyar képeknek. Tudják mennyiért vették meg itthon és külföldön a legdrágább magyar képeket?

 

2017. október 9. 17:30
Nyomasztó szép örökségünk – a magyar fényképezés közelmúltja
Szarka Klára, fotótörténész

Az ezredforduló látványosan tagolta a magyar fényképezés történetét is. A “nagy analóg” korszak lezárult, s ránk maradt a számban és minőségben egyaránt nyomasztón nagy és fontos fényképészeti közelmúlt. Ismerjük-e a tegnap fotográfiáit? Kell-e ismernünk? Hogy bánunk az örökséggel? Meg tudunk-e és meg akarunk-e birkózni a több százmilliónyi képkockával? S építjük-e a Capa és Kertész után alkotó tegnapi érdemesek virtuális anteonját? Vagy legalább mentjük, ami menthető? A kérdések mindig újabb kérdéseket szülnek, de azért némelyikre a választ is igyekszünk megtalálni.

 

2017. október 16. 17:30
A műkereskedelem diszkrét bája, avagy a fotó is műtárgy – Bodnár János, szakíró

Miközben már évtizedek óta abban bízunk, hogy lassan kialakul egy olyan réteg akiktől joggal várhatjuk majd, hogy megfelelnek bizonyos esztétikai igényességnek – és tisztában vannak a fényképek értékével is – ,nem sokat változik a helyzet. A nyugati kultúra majmolása ellenére még mindig nem alakult ki az a réteg, akik a külsőségek átvétele mellett a valós tartalmakkal is képesek azonosulni. Amikor műkereskedelemről ill. a fotográfia műkereskedelembe való bevonásával próbálkozunk – miközben tudjuk, hogy ez nem minden előzmény nélküli próbálkozás,- ezzel az előadássorozattal is szeretnénk a reményeink szerint már létező, de még inkább lappangó közönségnek az érdeklődését felkelteni a fotográfia vásárlása iránt. A fénykép más országokban már hosszú évek óta a kulturális élet és a műkereskedelemnek szerves része. Az előadás röviden a műkereskedelem történetét, a fotó műtárgyként való megjelenését és bekapcsolódását a műkereskedelembe – taglalja majd.

 

Helyszín: Mai Manó Ház (Budapest, Nagymező u. 20, 1065)
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztráció: akademia@bav.hu Kérjük, jelezzék, hogy melyik előadáson szeretnének részt venni! Több személy regisztrálása esetén az emailcímeket is kérjük, elküldeni.

Az esemény szervezője: a BÁV Aukciósház és a Mai Manó Ház.

Az esemény a BÁV október 31-ei Fotóaukciója keretében jött létre, erről bővebb információ a www.bav.hu/aukcio oldalon.